Ved at bruge selectadna.dk accepterer du vores brug af: url som er beskrevet i vores politik om cookies.

NYE TAL - DOBBELT SÅ MANGE INDBRUD END FØRST ANTAGET

NYE TAL - DOBBELT SÅ MANGE INDBRUD END FØRST ANTAGET

Selvom de officielle tal for indbrud i Danmark skulle menes at være høje nok, er alle aktører på området rørende enige om, at der også er rigtig mange indbrud, der aldrig bliver anmeldt. Ingen har dog kunne komme med et klart bud på, hvor store mørketallene er, men en ny rapport lavet for Det Kriminalpræventive Råd drister sig nu til et estimat – og det viser, at kun 60 procent af alle indbrud i private hjem bliver politianmeldt.

Alene ved at sammenligne politiets og forsikringsselskabernes statistikker kan man se, at det ikke er alle, der anmelder indbrud. Mange danskere har svært ved at se formålet med at anmelde et indbrud til politiet, fordi opklaringsprocenten alligevel er lav. Andre har simpelthen ikke en indboforsikring og er derfor ikke motiveret til at anmelde indbruddet, mens atter andre ikke får stjålet for særligt store værdier og derfor lader sagen ligge.

En ny rapport om det danske hælermarked, der er udarbejdet af Center for Kriminalitetsanalyse for Det Kriminalpræventive Råd, kommer med et opsigtsvækkende bud på størrelsen af mørketallene. Kun 60 procent af alle indbrud i private hjem bliver anmeldt, estimerer rapporten. Med knap 32.000 anmeldte indbrud i private hjem i 2016 betyder det altså, at der skulle være begået over 21.000 indbrud, der aldrig blev anmeldt.

Estimatet for indbrud i erhverv tegner et endnu mere dystert billede. Her er rapporten nået frem til, at kun 45 procent af alle indbrud bliver anmeldt. Der blev anmeldt knap 15.000 indbrud i erhverv i 2016, og skal man tro rapporten, ”mangler” der altså over 18.000 indbrud i den statistik.

Tallene for privathjem mest troværdige
Rapportens estimater bygger på to meget forskellige kilder. Tallene for privathjem bygger på en tidligere offerundersøgelse med stor statistisk troværdighed, mens tallene for erhverv bygger på erfaringer fra udlandet. Tallene for erhverv er dermed mindre troværdige end tallene for privathjem, for der er en lang række faktorer, der spiller ind på hvor mange indbrud, der bliver anmeldt, som er forskellige fra land til land.

Der er dog ingen tvivl om, at det er et stort fremskridt for indbrudsbekæmpelse i Danmark, at vi nu har videnskabeligt underbyggede estimater for mørketallene. Forhåbentlig kan rapporten åbne politikernes øjne for nødvendigheden af en målrettet indsats for at nedbringe indbrudstallene, der altså er langt større, end vi troede.

Kilde: Avisen Security Use, 28/3-2017

 

Relaterede produkter

SelectaDNA Hus/Lejl. Kit 25-mærkninger

SelectaDNA Hus/Lejl. Kit 25-mærkninger

SelectaDNA 25 mærknings kit forebygger indbrud og tyveri med op til 83%. 25 mærknings kittet til private eller mindre erhverv er designet til at mærke og beskytte minimum 25 ejendele. Antallet af mærkninger afhænger af hvor mange steder der bliver mærket på ejendelen. Der kan registreres 50 genstande i databasen. Mærker du flere vil politiet alligevel kunne finde tilbage til dig som ejer vha. den unikke DNA-kode.

SelectaDNA Erhvervs Kit 100-mærkninger

SelectaDNA Erhvervs Kit 100-mærkninger

Beskyt virksomhedens værdier med DNA-mærkning og skræm tyven væk! SelectaDNA 100 mærkningskit er egnet til mindre virksomheder, institutioner, børnehaver, skoler, håndværksvirksomheder mv. Mærker og beskytter minimum 100 ejendele. Skole pc'er, smartboards, håndværktøj, større maskiner, køreledninger, kabler, stilladser, byggestrøm, IT-udstyr, læge- og hospitalsudstyr osv. er bare noget af det som mindre virksomheder, håndværksmestrer, institutioner, hoteller, revisorer mv. sikrer mod tyveri og svind ved at mærke med DNA-mærkning. Hvad er DNA-mærkning? Se kort introvideo nedenfor. Dette erhvervs kit 100-mærkninger dækker minimum 100 ejendele. Advarende skiltning fås i mange størrelser. Se billederne til venstre.

SelectaDNA Erhvervs Kit 500-mærkninger

SelectaDNA Erhvervs Kit 500-mærkninger

Skole pc'er, smartboards, håndværktøj, større maskiner, køreledninger, kabler, stilladser, byggestrøm, IT-udstyr, læge- og hospitalsudstyr osv. er bare noget af det som større virksomheder, byggeentreprenører, kommuner, skoler, hospitaler mv. sikrer mod tyveri og svind ved at mærke med DNA-mærkning. Hvad er DNA-mærkning? Se kort introvideo nedenfor. Dette erhvervs kit 500-mærkninger dækker minimum 500 ejendele. Advarende skiltning fås i mange størrelse op til 1,5 m x 3,2 m bannere. Se billederne til venstre.

SelectaDNA Erhvervs Kit 1000-mærkninger

SelectaDNA Erhvervs Kit 1000-mærkninger

Skole pc'er, smartboards, håndværktøj, større maskiner, køreledninger, kabler, stilladser, byggestrøm, IT-udstyr, læge- og hospitalsudstyr osv. er bare noget af det som større virksomheder, byggeentreprenører, kommuner, skoler, hospitaler mv. sikrer mod tyveri og svind ved at mærke med DNA-mærkning. Hvad er DNA-mærkning? Se kort introvideo nedenfor. Dette erhvervs kit 1.000-mærkninger dækker minimum 1.000 ejendele. Advarende skiltning fås i mange størrelse op til 1,5 m x 3,2 m bannere. Se billederne til venstre.