Ved at bruge selectadna.dk accepterer du vores brug af: url som er beskrevet i vores politik om cookies.

25% færre indbrud viser Justitsministeriet forsknings-kontorets rapport hvor 6600 husstande deltog

25% færre indbrud viser Justitsministeriet forsknings-kontorets rapport hvor 6600 husstande deltog

Et forsøg fra Aarhus med at forebygge indbrud skal nu rulles ud i hele landet.

AARHUS: Et såkaldt mærkningskit kan være vejen frem, hvis man gerne vil undgå ubudne gæster i hjemmet. I hvert fald viser en ny rapport fra Justitsministeriets Forskningskontor på baggrund af et forsøg i Aarhus, at en kombination af en sporbar væske til værdifulde genstande og klistermærker forskellige steder på matriklen, der fortæller om usynlig mærkning kan mindske risikoen for indbrud med helt op til 25 procent.

I løbet af 16 måneder i 2016 og 2017 deltog over 6600 husstande i Aarhus Kommune i et forsøg, hvor de blev delt op i to forskellige grupper. Den ene gruppe satte klistermærker på deres hoveddør, postkasse og lignende steder, der viste at husstanden havde usynlig mærkning af værdigenstande, den anden gruppe gjorde ikke. Den første gruppe havde 25 procent mindre risiko for indbrud.

- Alle, der har prøvet det, ved, at det er ubehageligt og krænkende at komme hjem til et hus, hvor der har været ubudne gæster. Derfor er det selvfølgelig utroligt positivt, at vi nu har endnu et værktøj til at forebygge indbrud, uanset hvad faldet i indbrud hos forsøgsgruppen skyldes, siger Helle Kyndesen, der er politidirektør i Østjyllands Politi.

Antallet af indbrud på landsplan og i Aarhus Kommune har generelt været faldende de senere år. I Aarhus Kommune faldt antallet af indbrud med 23,4 % fra 2013-2016. I rapporten understreger Justitsministeriet dog også, at effekten af mærkningen kan være midlertidig, og derfor går de nu i gang med at undersøge om det er skiltningen, der er skyld i faldet, eller om det er det øgede fokus på indbrud. Derfor stopper indsatsen overfor indbrud heller ikke med forsøget. I de kommende måneder bliver der blandt andet afholdt flere borgermøder med fokus på gode råd til at undgå indbrud.

Kilde: Aarhus Stiftidende, af Bo Nørgaard, 23/5-2018